Ο σύγχρονος άνθρωπος που δεν είναι ικανοποιημένος από τη ζωή του, που κάτι του φταίει και δεν ξέρει τι, που έχει προσωπικές αναζητήσεις, έχει τη δυνατότητα να ψαχτεί, να διαβάσει λογοτεχνία, φιλοσοφία, ιστορία, ψυχολογία, μεταφυσική, να παρακολουθήσει ίσως σεμινάρια.
Καθώς η Δυτική σκέψη μας εκπαιδεύει στο ότι οι γνώσεις οδηγούν στη εξέλιξη, η φιλοσοφία αποτελεί την αναλυτική μελέτη της γνώσης, τη χρήση της γλώσσας και των εννοιών ώστε να γίνουν αντιληπτά από το νου αυτά που μας περιβάλλουν, συμπεριφορές των άλλων και δικές μας, η ίδια η Ζωή. Όμως το διάβασμα και η νοητική κατανόηση μόνο, δεν οδηγούν στην ολοκληρωμένη προσωπική εξέλιξη, καθώς δεν συνοδεύονται από πράξη.
Η αναζήτηση της Αλήθειας ήταν ανέκαθεν ο στόχος πολλών αρχαίων παραδόσεων, ώστε να αναπτύξουν σχολές φιλοσοφίας και πειθαρχίες που διδάσκουν στο μαθητή την υπέρβαση του εαυτού με σκοπό την εμπειρία της ένωσης, της ευδαιμονίας και της φώτισης. Παρόλο που η χρήση σωματικών και διαλογιστικών τεχνικών ήταν διαδεδομένη σε πολλές παραδόσεις (για την Αρχαία Ελλάδα δυστυχώς σώζονται ελάχιστες μόνο αναφορές), η σχετική φιλοσοφία και τεχνικές αναπτύχθηκαν πληρέστερα, συστηματοποιήθηκαν και διατηρήθηκαν στο χρόνο στην περιοχή της Ινδίας.
Η βασική διαφορά της Δυτικής με την Ανατολική Φιλοσοφία είναι ότι σε όλες τις Ανατολικές φιλοσοφικές σχολές διδάσκεται ένας συνδυασμός γνώσης και εμπειρίας και στόχος είναι να εδραιωθεί μία δυνατότητα αντίληψης της πραγματικότητας σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στο νοητικό. Η φιλοσοφία της Γιόγκα έχει προκύψει από ένα χρονικό πειραμάτων που διεξήχθησαν από μεμονωμένα άτομα προκειμένου να αντιληφθούν την πραγματικότητα.
Αναφορές για τις πιο πρώιμες μορφές Γιόγκα τοποθετούνται πολλές χιλιετίες πριν. Ωστόσο, το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων που χρονολογείται στα 10.000 χρόνια πριν, ανάγκασε μεγάλους πληθυσμούς που μετανάστευσαν να εγκατασταθούν τελικά σε πιο ασφαλείς περιοχές, όπως εκείνη των Ιμαλαίων που παρείχε προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Η πρώτη συστηματοποίηση της τεχνολογίας της Γιόγκα, μέσα από την αρχαιότερη καταγραφή που βρέθηκε στην περιοχή του σημερινού Θιβέτ, χρονολογείται σε αυτή την περίοδο.
Κοινό χαρακτηριστικό της Δυτικής και Ανατολικής Φιλοσοφίας είναι η επίγνωση ότι το ανθρώπινο ον αποτελείται από τρεις πτυχές, το σώμα, το νου και την ψυχή.
Η Γιόγκα είναι μία τεχνολογία επίγνωσης, σύμφωνα με την οποία το σώμα είναι το όχημα που μας δίνεται για να διανύσουμε τη ζωή, ο νους είναι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε για να επιβιώσουμε, είναι οι ρόδες και η μηχανή του οχήματος, και η ψυχή είναι ο οδηγός που ξέρει πιο μονοπάτι χρειάζεται να επιλέξει ώστε να φτάσει στον προορισμό της, το στόχο. Αν αφήσουμε μόνο του το νου να οδηγήσει το όχημα, πορευόμαστε χωρίς στόχο, αφήνουμε τις ρόδες να μας πάνε όπου θέλουν χωρίς έλεγχο, πέφτουμε πάνω σε εμπόδια, χάνουμε το δρόμο μας, ξαναξεκινάμε από την αρχή. Αυτό είναι που συμβαίνει στο σύγχρονο άνθρωπο που έχει καταληφθεί από το νου. Μέχρι να αντιληφθεί ότι χρειάζεται να αλλάξει οδηγό, να βάλει την ψυχή στο τιμόνι για να βρει την πορεία του στη ζωή.
Στη Γιόγκα ξεκινάμε να εργαζόμαστε με το πιο χονδροειδές επίπεδο που είναι το σώμα, εκπαιδευόμαστε να ελέγχουμε και να διαπερνάμε το νου, ώστε να φτάσουμε και να αφυπνήσουμε την ψυχή. Τα οφέλη της Γιόγκα είναι πολλαπλά, από τη σωματική ευεξία, τη βελτίωση της αναπνοής, τον έλεγχο του νου, την καλύτερη διαχείριση του εαυτού και της καθημερνότητας μέχρι τη χαρά, την πνευματική διαύγεια, την ευτυχία.
Δε χρειάζεται να περιμένουμε τις λίγες μέρες των γιορτών για να κάνουμε μία επιφανειακή ανασκόπηση, να βάλουμε στόχους με το νου για την ερχόμενη χρονιά, να ξεκινήσουμε ή να σταματήσουμε μία συνήθεια από Δευτέρα, από την αρχή του μήνα, κτλ. για να τα παρατήσουμε μετά από λίγο. Η ευκαιρία που χρειάζεται ο εαυτός μας είναι να παρατηρήσει που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, να καθαρίσει το νου και να ξεκινήσει τη δράση. Αν αυτό το ονομάσουμε αρχή ή συνέχεια, αναγέννηση ή εξέλιξη, λίγη σημασία έχει.
Δεν αρκεί μονο η σκέψη, χρειάζεται να εμπειραθείς.
Στη Διδασκαλία του Ζεν λέγεται ότι όταν ο Μαθητής είναι έτοιμος, ο Δάσκαλος εμφανίζεται. Τόλμησε και ένας δρόμος Μαθητείας θα ξεδιπλωθεί!
Για τη συγγραφική ομάδα του YourDailyLife γράφει η Kundalini Yoga Instructor Δήμητρα Χαλαυτή.